Bacteria سن: آرکئن or earlier – Recent |
|
---|---|
![]() |
|
Scanning electron micrograph of اشریشیا کلی bacilli | |
طبقهبندی علمی | |
دامنه: | Bacteria |
Phyla | |
اکتینوباکتر (high-G+C) Aquificae Acidobacteria |
باکتریها گروهی از موجودات تک سلولی میکروسکوپی هستند که پوشش بیرونی نسبتاً ضخیمی، آنها را احاطه کردهاست. این موجودات ساختار سادهای دارند و به گروه پروکاریوت (جانداران ساده) تعلق دارند.
باکتریها متنوعترین و مهمترین میکروارگانیسمها هستند. تعداد کمی از آنها در انسان و حیوانات و گیاهان بیماریزا است. بطور کلی بدون فعالیت آنها، حیات بر روی زمین مختل میگردد. بطور یقین یوکاریوتها از موجودات زنده باکتری مانند بوجود آمدهاند. نظر به اینکه باکتریها ساختمان سادهای داشته و میتوان به آسانی، بسیاری از آنها را در شرایط آزمایشگاه کشت داد و تحت کنترل درآورد. میکروب شناسان مطالعه وسیعی دربارهٔ فرایندهای حیاتی آنها انجام دادهاند.
به شکل معمول در هر گرم خاک، ۴۰ میلیون و در هر میلیلیتر از آبهای سطحی و زیرزمینی، یک میلیون سلول باکتریایی، و رویهمرفته تقریباً پنج نانیلیون باکتری بر روی زمین وجود دارد که تودهٔ زندهای بیش از مجموع وزن گیاهان و جانوران را شامل میشود. باکتریها نقش حیاتی در چرخش مواد غذایی دارند و بسیاری از مراحل چرخههای مواد غذایی همچون تثبیت نیتروژن از جو زمین و تجزیه پروتئینها به روش زیستی، به آنها وابسته است. باکتریهای موجود در در جمعیتهای زندهٔ اطراف چشمههای آبگرم و Cold seeps مواد غذایی لازم برای حفظ حیات را با تبدیل مواد محلولی همچون سولفید هیدروژن و متان، فراهم میکنند. بسیاری از باکتریها هنوز توصیف نشدهاند و تنها نیمی از اعضای شاخه باکتریها دارای گونههای قابل [[[:en:Microbiological|culture|کشت]]] در آزمایشگاه هستند. مطالعه باکتریها را باکتریشناسی نامند که شاخهای از میکروبشناسی است. در بدن هر انسان تقریباً ده برابر تعداد سلولهای بدن، سلولهای [[[:en:Human|flora|فلور انسانی]]] وجود دارند که بسیاری از آنها باکتریهای روی پوست یا فلور روده هستند. تعداد بسیار زیادی از باکتریهای موجود در بدن به دلیل اثرات حفاظتی دستگاه ایمنی، بیزیان بوده و تعداد کمی نیز سودمند هستند. به هر روی گونههای کمی از باکتریها هم [[[:en:Pathogenic|bacteria|بیماریزا]]] بوده و [[[:en:Infectious|disease|بیماریهای عفونی]]] شامل وبا، سیفیلیس، سیاهزخم، جذام و طاعون را سبب میگردند. بیماریهای کشنده باکتریایی شناختهشدهتر [[[:en:Respiratory|infection|عفونتهای دستگاه تنفسی]]] همچون سل هستند که به تنهایی سالانه به ویژه در آفریقای سیاه (زیر صحرا) سبب ۲ میلیون مرگ میگردد. در کشورهای توسعهیافته از آنتی بیوتیکها درمان عفونتهای باکتریایی و همچنین در کشاورزی استفاده میشود، بنابراین [[[:en:Antibiotic|resistance|مقاومتِ آنتی بیوتیکی]]] شایع است. باکتریها در صنایعی مانند [[[:en:Sewage|treatment|تصفیه فاضلاب]]]، [[[:en:Oil|spills|آلودگیهای نفتی]]]، تولید پنیر و ماست از راه تخمیر، بازیافت طلا، پالادیوم، مس و سایر فلزات از معادن و همچنین در زیستفناوری، تولید آنتیبیوتیکها و سایر مواد شیمیایی اهمیت دارند
باکتریها زمانی به عنوان گیاهان متعلق به رده شیزومایستها طبقهبندی میشدند ولیکن امروزه پروکاریوتها را تشکیل میدهند. سلولهای باکتریایی برخلاف سلولهای گیاهی و جانوری و سایر یوکاریوتها، دارای هسته نیستند و به ندرت دارای اندامکهای پیوند یافته به پوسته یاخته هستند. گرچه اصطلاح باکتریها به شکل سنتی شامل تمامی پروکاریوتها بود، در دهه ۱۹۹۰ پس از کشف این موضوع که پروکاریوتها دارای دو گروه موجود زنده هستند که به شکل کاملاً جدا از هم از یک نیای مشترک تکامل یافتهاند، طبقهبندی علمی جانداران نیز تغییر کرد. این بالافرمانرو یا حوزه تکاملی را باکتریها و باستانیان یا آرکیا یا باکتریهای باستانی مینامند.
اینکه پروکاریوتها و یا یوکاریوتها کدام یک زودتر بر روی کره زمین ظاهر شدهاند، کاملاً مشخص نیست. اما مطالعات تفاوتهای ژنتیکی بین یوباکتریها، باستانیان (آرکیا/آرکیباکتریها) و یوکاریوتها نشان میدهد که هر سه گروه از دنیای مشترکی مشتق شدهاند. شکل باکتریها بر اساس شکل به ۶ گروه تقسیم میشود. پنج گروه اول را باکتریهای پست و گروه ششم را باکتریهای عالی گویند.
سیستم دوتایی (سرده/گونه)(Genus/species)، یک سیستم بینالمللی نامگذاری باکتریهای گروههای مشابه است که بر حسب قواعد و کدهای بینالمللی علامت گذاری میشود. به عنوان نمونه؛ Psuedomonas aeruginosa. نام اول که همیشه با حرف بزرگ شروع میشود، نشانگر سرده و نام دوم نشانگر گونه است. هر دو نام همواره با حروف ایتالیک نوشته میشوند. سرده نشانگر مجموعهٔ گونههای مشابه است. گونه نشانگر نسل هائی با درجه بالایی از مشابهت است که متفاوت از نسلهای دیگر هستند. نامگذاری دوتایی میتواند نشان دهندهٔ شکل باکتری (Streptococcus,Stph, Bacillus)، کاشف آن (Escherichia, Dr.Escheric)، ویژگی متابولیک باکتری (Staph aures) و یا نام بیماری مربوط به باکتری (Klebsiella pneumonia) باشد. این شیوه نامگذاری به دانشمندان فرصت تبادل دقیق دانش را میدهد.
باکتریها جانداران بسیار ریزی هستند و یکای اندازهگیری آنها میکرون است. اندازهٔ طبیعی و معمول باکتریهایی که دارای دگرگشت مستقلی هستند، ۱–۵ میکرون است؛ ولی بازهٔ اندازهٔ آنها را میشود ۱–۱۵ میکرون دانست.
کروموزومهای باکتری از مولکولهای حلقوی DNA تشکیل شده است و در هسته (یا به عبارتی ناحیهٔ نوکلئوئیدی) کروموزمهای غیر مشابه و جداگانه در آنها وجود ندارد. در باکتریها، واکوئل دیده نمیشود. بیشتر آنها بدون کلروفیل هستند و دگرگشت خود را از راه شیمیوسنتز انجام میدهند. باکتریها به دلیل اینکه هسته سازمان یافته و مشخصی ندارند میوز و میتوز و تولید مثل جنسی نمیکنند. تنها نوع تقسیم سلولی در آنها تقسیم دوتایی است که آن نیز پس از همانندسازی و مضاعف شدن کروموزومها صورت میگیرد.
باکتریها براساس رنگ آمیزی (گرم منفی یا مثبت بودن)، شکل (کوکسی، باسیل، کوکوباسیل، ویبریو، اسپریل و اسپیروکت)، متابولیسم (بیهوازی، هوازی، بیهوازی اختیاری و…) تقسیمبندی میشوند.
این باکتریها تک یاختهای بوده و اگر کروی یا بیضوی باشند، کوکوس و اگر میلهای شکل یا دراز باشند، باسیل و اگر خمیده باشند ویبریون و چنانچه مارپیچی شکل و غیرقابل انعطاف باشند، اسپریل و اگر فنری و قابل انعطاف باشند، اسپیروکت نامیده میشوند.
این باکتریها رشته مانند و اغلب غلافدار هستند و اغلب اوقات شاخههای حقیقی ایجاد کرده، میسلیوم تشکیل میدهند و چون تشکیلات منشعب ایجاد میکنند، بنابراین پرتوقارچ (اکتینومیست) نامیده میشود. البته شماری پرتوقارچها را در ردهٔ قارچها دستهبندی میکنند.
اگر شکل باکتری کروی باشد آن را کوکوس و اگر میلهای باشد آن را باسیل مینامند. اشکال دیگری نیز مانند ویبریو وجود دارند. اما نحوهٔ جاگیری باکتریها در کنار هم از اهمیت بسیاری برخوردار است.
دیپلوکوکوس: به دو کوکسی که کنار هم دوبهدو جا گرفتهاند گفته میشود. همانند پنوموکوک و گونوکوک.
استرپتوکوک: تقسیمات یاختهای در یک سطح انجام میشود و دو باکتری به دنبال هم به شکل رشتهای جای میگیرند.
تتراد: اگر تقسیم در دو سطح عمود برهم باشد اشکال چهارتایی بوجود میآید.
سارسین: تقسیم یاخته در سه سطح عمود برهم انجام میشود و تودههای هشت تایی شبیه پاکت پستی بوجود میآید.
استافیلوکوک: تقسیمات یاخته بطور نامنظم در سطوح مختلف انجام میگیرد و اشکالی شبیه به خوشه انگور بوجود میآید.
کوکوباسیل: حد فاصل کوکسیها و باسیلها را گویند.
دانستن این نکته ضروری است که شکل باکتریها متناسب با محیط کشت، واکنشهایشان، حرارت، مواد خوراکی و سن باکتری است.
سلولهای باکتریایی همانند دیگر سلولها، از هسته، سیتوپلاسم و غشا تشکیل شده است.
باکتریها هسته سازمانیافته ندارند و DNA و پروتئینهای همراه آن درون ناحیهٔ هسته مانندی با نام ناحیه نوکلئوئیدی قرار گرفتهاند و اجزای سلولی آنها در سیتوپلاسم پراکندهاند. بر سر وجود یا وجود نداشتن هسته در باکتری بحثها و اختلافنظرهای فراوانی وجود داشته و دارد. اما در سال ۱۹۶۰، روبینو پژوهشگر انگلیسی توانست با روش رنگآمیزی «فولگن» (Feulgen)، هستهٔ برخی از باکتریها مانند باسیلهای ایکلای و پروتئوس را رنگ و مشاهده کند و از آنها عکس بردارد.
سیتوپلاسم باکتریها را با «رنگآمیزی حیاتی» (Vital Stain) و میکروسکوپ الکترونی بررسی کردهاند و دریافتهاند که سیتوپلاسم آنها از یک سیستم اسفنجی کلوئیدی تشکیل شده که با رنگهای اسیدی رنگ میگیرد.
سیتوپلاسم باکتری دربردارندهٔ آب، نمک (املاح)، مواد محلول و نامحلول تشکیل شده است. واکنشهای زیستی باکتری که بسیاریشان در سیتوپلاسم انجام میشود، پیدرپی در حال دگرگونی هستند.
از آنجا که غلظت برخی از مواد محلول در سلول باکتری (مانند کربوهیدراتها و اسیدهای آمینه) گاه تا ۵۰ برابر محیط بیرونیست، پوسته یاخته به تنهایی نمیتواند این اختلاف غلظت را تحمل کند؛ بنابراین پردهٔ دیگری در محیط خارج آن وجود دارد که خود از چندین لایه تشکیل شده که «دیوارهٔ سلولی» نام دارد. کلفتی این دیواره در باکتریهای گوناگون متفاوت است و بازهٔ کلفتی آن ۱۰۰–۲۰۰ میلیمیکرون (نانومتر) است. این دیواره ۱۰–۴۰ درصد وزن خشک باکتری را تشکیل میدهد.
دیوارهٔ سلولی شکل و اسکلت باکتری را حفظ میکند و سبب استقام باکتری در برابر شرایط بد محیطی میشود. در صورت نبود دیوارهٔ سلولی، شکل اصلی باکتری از دست میرود و به دانههای گردی به نام اسفروپلاست تبدیل میشود. برخی از آنتیبیوتیکها بر دیوارهٔ سلولی اثر میکنند.
دیوارهٔ سلولی جای برخی از پادگنها است. گیرندهٔ باکتریوفاژ بر روی دیوارهٔ سلولی باکتریهاست. دیوارهٔ سلولی در برخی باکتریها فعالیت درونزهرابهای (آندوتوکسینی) دارد.
در برخی از زنجیرهای زنجیرههای تتراپپتیدی بسیاری از باکتریهای گرم-منفی و برخی از باکتریهای گرم-مثبت، دیآمینوپیملیک اسید (پیشساز لیزین) وجود دارد.
دیوارهٔ سلولی همهٔ باکتریهای گرم-مثبت «تیکوئیکاسید» دارد که به پوسته یاخته باکتری متصل میشود.
دیوارهٔ سلولی باکتریهای گرم مثبت لایهٔ پپتیدوگلیکانی (مورینی) کلفتی (۲۰–۸۰ نانومتر) دارد که از زنجیرهایی با زیرواحدهای ان-استیلگلوکزآمین و ان-استیلمورامیک اسید تشکیل شده است. به دلیل اتصال متقاطع زنجیرهای تتراپپتیدی، این لایه از استحکام بالایی برخوردار است. این زنجیرهای تتراپپتیدی با پلهای اولیگوپپتیدی به زیرواحد ان-استیلمورامیک اسید متصل میشود.
زنجیرهای تتراپپتیدی و پلهای اولیگوپپتیدی با یکدیگر پادگنهای ویژهٔ دیوارهٔ سلولی را تشکیل میدهند.
غشای سیتوپلاسمی: به صورت پرده نازکی در داخل دیواره باکتری قرار دارد و متشکل از مولکولهای چربی و پروتئینی است.
پوشینه یا کپسول: در بعضی از باکتریها، غلاف ژلاتینی چسبناکی دیواره اسکلتی را احاطه کرده است که توسط باکتریها ساخته شده و به خارج ترشح میگردد و جنس پوشینه بیشتر از پلی ساکاریدها همراه با مواد دیگر است.
تاژک: از واحدهای پروتئینی به نام فلاژین تشکیل شده و قابل ترمیم بوده و وسیله حرکت باکتری هستند. معمولاً طول آن چند برابر طول باکتری است. آرایش تاژک در باکتریهای تاژکدار بصورت تک تاژکی، دو تاژکی، چند تاژکی سطحی است.
تار یا پیلی: به دو صورت جنسی و چسبنده وجود دارد و در عمل تحرک بی تأثیر است. پیلی در حقیقت به باکتریهای دیگر میچسبد این ارگانل باکتری باعث انتقال میکروب وِ دانای میباشد.
سیتوپلا
نیامتن (مزوزوم)ها: از فرورفتگی غشای سیتوپلاسمی به درون سیتوپلاسم حاصل میشود و اغلب در محل تقسیم دیواره وجود دارند و در عمل تقسیم DNA، تقسیم یاختهای و تبدیل باکتری به هاگ دخالت میکنند؛ و میزوزوم آنها از دو قسمت ساخته شده است که یکی میزوزوم جداری (Septal Mesosome) و دیگری میزوزوم جانبی (Lateral Mesosome) است.
اجزای سیتوپلاسم: رناتن (ریبوزوم)ها مواد ذخیرهای ماده زمینه کروماتومور ماده ژنتیکی که DNA آنها غالباً به صورت یک فامتن (کروموزوم) تاخورده و بهم فشرده است.
یادآوری شود که با گذشت زمان تکثیر و انباشته شدن مواد زاید و کاهش مواد غذایی سرعت تولیدمثل برابر با سرعت مرگ میشود.
اگرچه بعضی از باکتریها عامل فساد مواد غذایی و بیماری هستند، اما بسیای از باکتریها مفیدند. بشر قرنها از فواید باکتریها در زندگی خود استفاده کرده است. باکتریها در تهیه و پردازش فراوردههای غذایی و شیمیایی و همچنین در شناسایی و استخراج معادن و پاکسازی محیط زیست کاربرد دارند. مواد خوراکی مانند ماست، پنیر و سرکه و نوشیدنیهای الکی و آبجو حاصل فعالیت باکتریهای تخمیرکننده است. استون و بوتانول مواد شیمیایی هستند که انواعی از باکتریهای گونهٔ کلوستریدیوم آنها را میسازند.
باکتریهای داخل روده برای ما خیلی از ویتامینها (مانند ویتامین کا) را میسازند که خود بدن قادر به ساختن آنها نیستند.
همچنین بسیاری از باکتریها نیز به عنوان عوامل افزایش دهنده رشد گیاهان هستند و رشد گیاهان را بهبود میبخشند. به علاوه طیف وسیعی از باکتریها نیز به عنوان بیمارگرهای گیاهی هستند و باعث ایجاد علایم مختلفی در گیاهان مانند پژمردگی لکه برگی سوختگی سرشاخه و… میگردند.
باکتریهای شیمیواتوتروف برای تخلیص عناصر معدنی مانند مس و اورانیوم کاربرد دارند. همچنین باکتریها در پاکسازی آبها و خاکهای آلوده به آلایندههای نفتی و شیمیایی کاربرد وسیعی دارند.
از دیگر فواید باکتریها استفاده از آنها در مهندسی ژنتیک است در این فرایند ژن مورد نظر را جدا میکنند و با وارد کردن آن به باکتری با هزینهای کم آن را به میزان فراوان تولید میکنند، با این روش میتوان داروها و واکسنهای مفید و مطمئن تولید کرد.
باکتریها به روشهای تقسیم مستقیم، آمیختگی، قطعه قطعه شدن یا بهوسیله کنیدی و همچنین جوانه زدن تکثیر مییابند.
طبق یافتههای اخیر محققان باکتری در تاریکی هوا تولید مثلشان دوبرابر میشود.
|
|
|
|
|