پزشکی

اهمیت ارتباط با کودک

این جمله رو حتما تا حالا خیلى شنیدین. اما چند نفر از ما واقعاً به عمق این جمله پی بردیم و سعى کردیم این رابطه خوب را شکل بدهیم؟ اصلأ رابطه خوب چیه؟ چطور می توانیم با بچه هایمان طورى رابطه برقرار کنیم که هم یک رابطه خوب و مستحکم باشد و هم بچه هایمان را اصطلاحاً لوس نکنیم.

راهکارهای ارتباط

راهکارهای ارتباط با همه بخصوص ارتباط با کودک بستگی به دو عامل مهم دارد:

۱) زبان مشترک

۲) مخزن عشق

حالا ببینیم مقصود از زبان مشترک و مخزن عشق چیه.

زبان مشترک:

فرض کنید همینطور که نشسته اید و این مقاله را می خوانید یک ژاپنی بیاید و حرفهایی به ژاپنی بگوید. چه اتفاقى می افتد؟نهایتاً شما هم مثل یک بنده خدایى( مهدیونید اگه فکر کنید به شخص خاصی اشاره میکنم ) فقط بگویید thank you, thank you و یا yes, yes غافل از اینکه آن فرد ژاپنی به شما فحش داده است و شما هم خوشحال او را تایید کردید با yes گفتنهایتان!

در مثال بالا هیچ رابطه ای شکل نگرفت و اگر به ظاهر پیامی هم ردوبدل شد بی ارتباط بود و کمکی نکرد، ولی چه اتفاقى می افتاد اگر هر دوی شما زبان انگلیسی می دانستید؟ بله، راحت با هم ارتباط برقرار می کردید ( مقصود رابطه کلامیست! ).

وقتی با بچه هایمان حرف می زنیم از زبان مشترک بدن و صورت استفاده کنیم. این زبان مشترک تمام آدمهاست. شما کافیست لبخند بزنید، بلافاصله طرف مقابل هم به شما لبخند می زند ( البته اگر از نظر روانی سالم باشد و دچار پارانویا یا شک و سؤظن نباشد.

پس هروقت می خواهید با نوزاد یا بچه کوچکتان حرف بزنید، لبخند فراموشتان نشود. بگذارید ببیند که دوستش دارید و این حس خوب را از شما بگیرد.

اگر بدانید که با همین یک پیام : ” دوستت دارم ” جگرگوشه تان رااز چه تله هایى نجات می دهید، قول می دهم که حتى یک لحظه لبخند از لبتان دور نمی شود.

/ چرا یه سر به کتاب جرینگ نمی زنید؟ در صفحات۵۶ تا ۶۱ راههای ارتباط با کودک رو کامل ترو در موقعیتهای مختلف توضیح دادم. /

مخزن عشق:

مخزن عشق چیه؟ وقتی که ما به زبان بچه ها  صحبت می کنیم، مخزن عاطفی شان را با عشق پر می کنیم. وقتی بچه مان محبت را حس می کند راحت تر می توانیم او را تربیت کنیم. برعکس وقتی که مخزن عشق او خالی باشد این کار خیلی سخت تر می شود. هر بچه ای یک مخزن عشق دارد و این یعنی داشتن قدرت عاطفی ای که توی روزهای سخت بچگی و بلوغ می تواند به او نیرو بدهد.

پس لطفاً خسیس عاطفی نباش و پیمانه پیمانه و در هر لحظه به مخرن عشق اطرافیانت اضافه کن، مطمئن باش آرامشی که در اطرافیان و عزیزاتت ایجاد کنی، لذتش مستقیم خودت را سرمست می کند.

 مخزن عشق را چطور پر کنیم؟

مسلماً با عشق، اما چه نوع عشقی؟ با عشقی که بچه هایمان به کمک  آن می توانند بهتر رشد کنند و خیلی بهتر عمل کنند و آن چیزی نیست جز عشق بی قید و شرط!

وقتی می گوییم عشق بی قید و شرط واقعاً مقصودمان بی قید و شرط است. یعنی بچه را همانطور که هست دوست داریم، قبول داریم و عشقمان را به او می دهیم. دیگر نمی گوییم: ” اگر پسر یا دختر خوبی باشی مامان تو رو دوست داره” یا نمی گوییم: “دختر یا پسر بدی بودی و دیگه دوستت ندارم.”

پس فراموش نکنیم آن چیزی که برای بچه هایمان مفید است گرفتن عشق از طرف ماست، بدون اینکه برای آن، نیاز به تلاش خاصی داشته باشند. بدانند که ما ممنون آنها هستیم فقط برای اینکه هستند، نه اینکه پسر یا دختر خوب و درس خوان یا … هستند.

زبان عشق چند تاست؟

هر آدمی راه مخصوص به خودش برای درک عشق دارد. گری چاپمن روانشناس و مشاور خانواده از پنج زبان عشق صحبت کرده است. حالا ببینیم این پنج تا چه هستند:

۱٫تماس فیزیکی:

در آغوش کشیدن و بوسیدن معمول ترین راه صحبت به این زبان عشق است. اما نه اینکه فکر کنید فقط از این طریق می شود به بچه ها عشقمان را نشان دهیم.

راههای دیگری هم هست، مثلا” وقتی کسی بچه اش را پرت می کند بالا و می گیرد یا دور می چرخاند یا همانطور که دختر کوچولویش را نشانده روی پایش و برایش قصه می خواند، دستی هم به سرش می کشد در واقع دارد عشق خود را از طریق فیزیکی به بچه نشان می دهد. حتی وقتی پدر و مادر خیلی هم کار دارند همانطور که دارند کارشان را انجام می دهند می توانند با دستشان بازو یا پشت بچه را نوازش دهند.

این کار را حیوانات خیلی قشنگ انجام می دهند. مثلا” فیل مادر که نمی تواند بچه خود را بغل کند،  دمش را که بچه فیل با خرطومش گرفته هر چند وقت یک بار تکان می دهد که به بچه فیل بگوید که من همینجا هستم و حواسم به تو هست!

کلام تائیدآمیز:

دختردوستم آرام که فکروتلاش اصلی نوشتن مقاله در این زمینه از اوست جمله جالبی را از مادرش بیان می کند. غزل با بیانی شیرین می گوید:  ” گاهی وقتها که اشتباه می کنم مامانم میگه مهم نیست، ناراحت نباش. اگه تمام سعیت رو بکنی یواش یواش بهتر میشی” .

همین جمله چند پیام بسیار مهم برای غزل دارد:

* تو حق اشتباه کردن داری!

* ارزش تو جدای از کارهائیست که می کنی!

* یک شکست آخر راه نیست!

* تو درحال یادگیری و رشد هستی!

* همیشه امیدوار باش!

* قدرت در دستهای توست!

* کار نیکو کردن از پر کردن است!

* و …

ببینید آرام اصلاً غزل را ننشاند تا برایش از مفاهیم مهم و پیچیده حقوق انسانی، مایندست و مسیر عصبی و تاب آوری روانشناختی و رموز موفقیت صحبت کند، بلکه فقط مثل یک مادر آگاه و مهربان با لبخندی زیبا و سرشار از عشق یک جمله نسبتاً کوتاه و بدون شعار اما پرمفهوم را گفت. هم عشق داد، هم ارتباط خوب برقرار کرد و هم دخترش را برای داشتن روانی سالمتر حمایت کرد و هم با محبت و غیرمستقیم او را به سمت جاده موفقیت هدایت کرد.

یکی از قدرتمندترین راههای ابراز عشق استفاده از کلمات است. کلمه هایی که توجه و محبت، تحسین و تشویق و راهنمایی را نشان می دهند  انگار دارند می گویند که تو برای من مهم هستی و دوستت دارم. این کلمه ها مثل بارانی گرم و آرام بر روح و روان انسان می بارند و حس امنیت و مهم بودن را در او ایجاد می کنند. حتی اگر این کلمه ها خیلی سریع هم گفته بشوند فراموش نمی شوند و همیشه یادمان می ماند.

وقت گذاشتن برای یکدیگر:

وقت گذاشتن برای یکدیگر یعنی توجه کامل و صد در صدی. یعنی تمام توجهمان را روی بچه بگذاریم. وقت گذاشتن  برای بچه، این پیام  را می رساند که تو مهم هستی و من از بودن با تو لذت می برم.

بچه ها برای اینکه توجه پدر و مادر را بگیرند حتی گاهی عمدا” کار اشتباه انجام می دهند که پدر و مادر دعوایشان کند.

تعجب نکنید، دعوا شدن برای بچه ها بهتر از این است که اصلا دیده نشوند.

هدیه دادن:

هدیه دادن هم، یکی دیگر از راههای خیلی خوب برای ابراز عشق است. وقتی یک بچه هدیه ای را از پدر و مادرش می گیرد، احساس می کند که دوستش دارند و مورد توجه آنهاست.

هدیه گرفتن حتی به ما هم احساس خوبی میدهد چه برسد به بچه ها.

فقط باید یادمان باشد هدیه را برای بچه می خریم نه برای خودمان، پس باید او دوستش داشته باشد!

خدمت کردن به یکدیگر:

برای اینکه خانواده ای داشته باشیم که اعضای آن بتوانند عشق شان را به راحتی ابراز کنند، یک راه اصلی وجود دارد و آن اینکه سعی کنیم زودتر از بقیه کاری را برای دیگران انجام دهیم.

این حرف یعنی چه؟ یعنی فکر کنیم مسابقه است که چه کسی زودتر می تواند کاری را برای بقیه اعضای خانواده انجام دهد.

این طوری در واقع خدمت کردن به دیگران معنی برنده شدن دارد!

چگونگی نوازش کودکان در سال های رشد:

نوزادان و کودکان

نوازش یکی از نیازهای اولیه و اساسی برای هر کودک در چند سال اول زندگی محسوب می شود. ما پدر و مادرها فکر می کنیم بچه وقتی بزرگ شد، نیاز به نوازش در آنها کمتر می شود. اما باید بدانیم که در هر سنی که بچه ها باشند نیاز به لمس و نوازش در آنها ممکن است که شکلش تغییر کند اما از بین نمی رود، مثل: بغل کردن وبوسیدن، کشتی گرفتن، کول کردن بچه و سواری دادن و بقیه بازیهایی که با لمس بچه همراه  است، همگی برای رشد عاطفی مهم هستند.

دخترها و پسرها هر دو به یک اندازه به نوازش نیاز دارند، اما گاهی پسر بچه ها کمتر از دختر بچه ها نوازش می شوند. چون پدر و مادرها فکر می کنند که آنها مرد هستند و باید از نظر عاطفی قوی باشند. واقعیت این است که هر چه پدر و مادر مخزن عاطفی بچه هایشان را بیشتر پر کنند، آنها رشد سالم تری داشته و عزت نفس بالاتری خواهند داشت.

کودک دبستانی

کودک دبستانی ما وقتی که به مدرسه می رود نیاز خیلی زیادی هنوز به لمس شدن و نوازش دارد. پس موقع رفتن به مدرسه و برگشتن اگر او را در آغوش بگیرید و ببوسید او احساس امنیت و آرامش در تمام روز خواهد داشت. اگر این کار را نکنید بچه تمام تلاشش را می کند که فقط توجه شما را جلب کند. چرا چنین است؟ بچه ها در طول روز احساسات مثبت و منفی زیادی نسبت به دوستان و معلم هایشان تجربه می کنند، پس محیط خانه باید پر از عشق و محبت باشد، تا احساس امنیت و آرامش در بچه ایجاد بشود.

از سن هفت تا نه سالگی مقاومت پسران برای نوازش شدن بالا می رود، اما هنوز به تماس فیزیکی نیاز دارند.

از نظر آنها کشتی گرفتن، مشت زدن، محکم دست دادن خیلی بهتر از در آغوش رفتن و نوازش شدن هست. دخترها هم این مدل تماس ها را دوست دارند، اما مقاومتی در برابر نوازش شدن ندارند.

بسیاری از تماس ها در این دوره از طریق انواع بازیها صورت می گیرد: بسکتبال، فوتبال و والیبال ورزش های تماس فیزیکی هستند.

نوجوان

نوجوان دوست دارد که نوازش را در زمان و مکان مناسب  از پدر و مادر خود بگیرد. برای مثال پسرها دوست ندارند که مادرها آنها را در کنار دوستانشان بغل کنند، چون احساس می کنند که آنها هنوز بچه هستند و خجالت می کشند.

ما می توانیم بعد از تمرینات ورزشی یا برگشتن از مدرسه، آنها را در آغوش خود بگیریم که این رفتار حتما” پیام عشق و امنیت را به همراه دارد.

بعضی از پدرها در دوره نوجوانی دختران خود را در آغوش نمی گیرند و فکر می کنند که این کار در این سن مناسب نیست. اما دختر نوجوان ما به آغوش گرم و بوسه های پدر نیاز دارد. و اگر پدر این کار را نکند دختر برای ارضای نیاز خود به تماس فیزیکی به سراغ دیگران خواهد رفت.

اما برای دختران هم زمان و مکان مناسب برای تماس فیزیکی بسیار مهم است. اگر خود دختر دوست ندارد که او را در حضور دیگران در آغوش بگیرید، بهتر است که این کار را نکنید. و در محیط امن خانه این کار را انجام دهید.

نوجوانان زمانی که با مشکلات روبرو می شوند، بیشتر از هر زمانی به تماس فیزیکی و بغل شدن نیاز دارند.

و بهتر است به یادداشته باشیم که تماس فیزیکی از طرف والد هم جنس خیلی مهم است. پدرو مادری که پسر و دختر خود را بغل می کنند و می بوسند، در واقع به رشد و تربیت آنها کمک می کنند. پسر همان قدر به تماس مهرآمیز پدرش نیاز دارد که به محبت مادرش، و دختر همان قدر به مهر و محبت مادر نیاز دارد که به عشق پدر!

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا