پزشکی

آشنایی با انواع روابط انسانی

در زندگی روزمره شاهد انواع روابط انسانی هستیم. یعنی همه انسان ها با دیگران در ارتباط هستند و رفتار های متناسب و گاهاً نامتناسبی از خود به نمایش می گذارند. همه ما بسته به نوع ارتباطی که با دیگران داریم عمل ها و عکس العمل های مختلفی را نشان می دهیم. با شناخت بهتر انواع روابط انسانی، می توانیم بهتر و حرفه ای تر با دیگران برخورد کنیم و سطح کیفیت روابطمان را بالا تر ببریم.

این روابط مفهوم وسیعی دارند و هر نوع رابطه ای بین دو فرد، دو گروه، فرد و گروه، و موارد دیگر را در بر می گیرند. همچنین این روابط ممکن است به شکل های مختلفی مانند: روابط رسمی، عمومی، خصوصی و غیره اتفاق افتد. و ممکن است رابطه در محیط ها و موقعیت های خاص اجتماعی، فرهنگی، تجاری و… برقرار شود. پس رابطه، بدون در نظر گرفتن راه ارتباط، نوع ارتباط و موقعیت آن، عمل و عکس العملی است بین دو طرف که در آن، یک طرف درحال انتقال نیاز یا پیامی را به طرف دیگر است.

انواع روابط انسانی

در این مقاله از وبسایت طرحواره، می خواهیم به انواع روابط انسانی بپردازیم و آنها را مورد بررسی قرار دهیم. انواع روابط انسانی در مجموع به سه دسته تقسیم میشود:

روابط فیزیکی یا جسمانی

رابطه ای که یک مادر با نوزاد خود برقرار می کند رابطه فیزیکی است. اینکه به او شیر می دهد و او را در آغوش می گیرد و کمک می کند تا در کنار او راحت بخواب برود، کاری است فیزیکی. این نوع رابطه را یک رابطه فیزیکی یا جسمانی می گویند.

محبت، تنفر، قهر و آشتی و غیره، همه در محدوده روابط انسانی قرار می گیرند. گفتگوهای صمیمانه و همچنین درگیری های لفظی نیز نمونه های دیگر روابط انسانی اند که در خانواده، کار و جامعه، بین افراد اتفاق می افتد.

روابط اجتماعی

وقتی که رابطه فیزیکی کمتر شود، رابطه اجتماعی پر رنگ تر می شود و معمولاً با صحبت کردن و چشم در چشم شدن همراه است.

لزوماً در رابطه اجتماعی، رابطه فیزیکی از بین نمی رود؛ بلکه ممکن است کم رنگ تر بشود.  همچنین ممکن است توجهات به آن کمتر و کم اهمیت تر باشند.

دوست دارید طرحواره های خود را بهتر بشناسید مقاله طرحواره چیست را مطالعه بفرمایید. یا آزمون تست طرحواره را تکمیل نمایید.

در رابطه اجتماعی، گفت و گو کردن، باهم بودن و … وجود دارد. این ارتباط اجتماعی به فرهنگ و عرف های جامعه بسیار وابسته است و نسبت به فرهنگ هر جامعه ای، نشانه ها و نوع رفتارها متفاوت می باشد. به عنوان مثال در جامعه ما سلام کردن کوچکتر به بزرگتر یک فرهنگ است و این نوع از روابط، نمونه هایی از رابطه اجتماعی می باشد.

روابط عاطفی

در بین انواع روابط انسانی، روابط عاطفی با تبادل محبت و علاقه همراه است و در آن معمولاً افراد احساسات خود را بروز می دهند و در مقابل آن احساسات طرف مقابل را دریافت می کنند.

این روابط را زمانی میتوان انسانی نامید که طرفین بتوانند بهره های لازم را از روابط خود ببرند.

منظور از نکته بالا، بهره ای است که از انواع روابط انسانی انتظار میرود. روابطی که افراد با ایجاد ارتباط با یکدیگر در راستای ادامه حیات، به هر یک آنها می رسند. خداوند بزرگ در هنگام خلقت انسان و موجودات دیگر در وجودشان عناصری قرار داده است که تکلیف نیازهایشان را تعیین میکند. برای ادامه حیات انسان، این عناصر و نیازها باید تأمین شوند. هر چیز که مطابق فطرت انسان باشد و سبب ادامه حیات و رشد او شود، مفید و سودمند است. بالعکس، هر چیزی که برخلاف فطرت انسان باشد و مانعی برای ادامه حیات او به حساب آید و جلوی رشد او را بگیرد، زیان آور است. روابطی که منجر به تأمین نیازهای جسمی، اجتماعی، و روانی و معنوی انسان شود، روابطی سودمند هستند و ادامه حیات را تسهیل می کنند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا